ČLÁNKY

Jak si organizovat znalosti? • Jak (se) nachytřovat? • Jak lépe přemýšlet? • Jak si vybudovat poznámkový systém? • Jak si psát poznámky? • Jak na zettelkasten?

6.7. 2024 (Aktualizováno: 9.7. 2024)

Podle čeho si (ne)vybírat nachytřovací zdroj ke čtení či poslechu

Je. To. Tady. Dočetla jsem knihu. Absolvovala kurz. Doposlechla podcast. Potřebuji se rozhodnout. Rychle. Ale hlavně správně! Jakému nachytřovacímu zdroji budu svou pozornost věnovat teď? Co si mám ze svého obsahového mrazáku vybrat dalšího?

22.6. 2024 (Aktualizováno: 26.6. 2024)

Zdola nahoru, nebo shora dolů? Jak se rodí permanentní poznámky?

Permanentní poznámky v zettelkasten vznikají zdola nahoru. Bottom-up. Na začátku máte atomické permanentní poznámky. Každá taková poznámka reprezentuje jednu myšlenku. Zpravidla se jedná o nějaké tvrzení. S rostoucím počtem atomických poznámek se vám jich ale kolem nějakého tématu nashromáždí tolik, že si budete potřebovat udělat přehled. A to je chvíle pro tvorbu poznámky přehledové. Poznámky, která ve svém těle bude mít seřazené okomentované odkazy na související atomické poznámky. Takto v zettelkasten vznikají permanentní poznámky. Tak to vždy bylo. Je. A bude. Správně? Ne.

8.6. 2024 (Aktualizováno: 10.6. 2024)

Mapu! Při nachytřování nezapomeňte mít po ruce mapu

Kartografie. Studium map. A především jejich tvorba! To je velmi důležitá dovednost při průzkumu neznámého ostrova, ale i při čtení knih a nachytřování se z informačních zdrojů obecně. Je jasné proč?

25.5. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Základní otázka vesmíru, života a vůbec

Kdo jsem? To je pramáti všech nachytřovacích otázek. The question of questions. Základní otázka vesmíru, života a vůbec. Dříve či později si ji v životě položíme každý. Všichni totiž chceme poznat sami sebe. Nebo jinak. Každý bychom se o to měli snažit, neboť sebepoznání je podmínkou nutnou k naší spokojenosti. Prostě sebepoznání je, as you humans say, a big deal. Dobře, Eliško. Máš mou pozornost. Ale jak zjistím, kdo jsem? I'm glad you asked.

11.5. 2024 (Aktualizováno: 10.6. 2024)

Odvrácená strana obousměrných odkazů

Obousměrné odkazy. Zpětné odkazy. Prostě bi-directional links. Dnes už v podstatě základní funkce každé moderní poznámkové aplikace. Funguje to jednoduše. Píšete si poznámky a občas dáte nějaké [[slovo]] do hranatých závorek. To způsobí, že pro dané slovo vznikne samostatná poznámka (stránka či dokument) a vy při jejím otevření uvidíte všechny poznámky, ve kterých jste dané slovo pomocí odkazu zmínili. How cool is that? Well. It is cool. Until it isn't.

27.4. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Jak číst knihu

Francis Bacon, anglický filozof a vědec, trefně řekl: „Některé knihy jsou určeny k ochutnání, jiné ke spolknutí a pouze několik z nich bychom měli důkladně rozžvýkat a strávit.“ Té poslední kategorii říkám osobní nachytřovací bible. Jsou to knihy, které ve vás potom, co je po dočtení odložíte zpátky na polici, probudí hlodajícího červíčka — pocit, že kniha toho skrývá víc, než jste zatím objevili. Jedna z mých osobních nachytřovacích biblí je kniha How to read a book, česky Jak číst knihu.

13.4. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Systems, systems everywhere

Poznámkový systém, systém zettelkasten, systém pro správu osobních znalostí, systém pro správu osobních informací, systém druhý mozek, systém bullet journal... And I can go on. I can do this all day. Systémy jsou všude. Jen málokde ale najdete i přesné vysvětlení toho, co autor pod tím slovem systém vlastně myslí. Takže. Co to vlastně je? Ten systém?

30.3. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Většina lidí to neví. Trápí se a pracují. Trápí se a pracují

Arnold Schwarzenegger řekl: „Musíte se bavit. To je ten správný přístup. Bavme se. Jde o zábavu a o práci. Většina lidí to neví. Trápí se a pracují. Trápí se a pracují. Ale kde je ta zábava?“ Bavit bychom se měli i při budování svého poznámkového systému. Názvy, které ve svém systému používáme totiž ovlivňují naši produktivitu — naši chuť se systémem pracovat, nebo se práci s ním naopak vyhýbat.

22.2. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Eliška za mikrofonem: Povídání s Markem Mičienkou v Seduo podcastu o nachytřování se z podcastů (+ bonus)

Jak si dělat poznámky z podcastů? Jak si je dělat při řízení auta? Kam s poznámkami potom? Jak zajistíme, že nám poznámky z podcastů opravdu k něčemu budou? O tom jsme si povídali s Markem Mičienkou v podcastu pro vzdělávací portál Seduo.

25.1. 2024 (Aktualizováno: 7.6. 2024)

Eliška za diktafonem: Povídání s Martinem Kavkou o poznámkách a knihách

Martin Kavka je můj vzor. Čtu jeho Newslettery.cz, poslouchám jeho Tvůrcast a od září 2023 využívám Martinovy konzultace v rámci rozjezdu svého vlastního newsletteru! Martin mě inspiruje nejen svou tvorbou a autorským stylem, ale i svým vystupováním po lidské stránce. Když mě tedy Martin požádal o rozhovor pro své Newslettery.cz, jen se mi podlomila kolena a nebylo co řešit. S Martinovým svolením zde repostuji článek, který vzešel z našeho rozhovoru a Martinova spisovatelského brku.